Pavol Paška vyzýva prezidenta k vysvetleniu nevymenovania Čentéša

16.01.2013 Celý región

Bratislava 16. januára (TASR) - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal mimoriadnú schôdzu, na ktorej vyzýva prezidenta SR Ivana Gašparoviča k vysvetleniu, prečo nevymenoval zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša do funkcie.
Očakáva sa, že rokovanie sa skončí hneď na začiatku, keďže poslanci vládneho Smeru-SD nepodporia jeho program.
Podľa hovorcu hlavy štátu Mareka Trubača, že prezident nie je povinný zodpovedať sa poslancom, pretože je volený priamo občanmi, nie parlamentom Ivan Gašparovič sa dnešnej schôdzi ani nezúčastní. Prezident totiž zvažuje vystúpenie na niektorej z riadnych schôdzí zákonodarného zboru.
Podľa opozície sú prezidentove dôvody na nevymenovanie Čentéša neobhájiteľné. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico však označil Gašparovičove dôvody za relevantné a myslí si, že ich obháji bez akýchkoľvek ťažkostí. Premiér avizoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou. Smer-SD sa totiž podľa jeho slov odmieta zúčastňovať na takýchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle.
V súvislosti s nevymenovaním Čentéša opozícia pripravuje aj obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. Podanie návrhu iniciovala SaS, pridali sa aj KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, OĽaNO nie. Fico s obžalobou nesúhlasí.
 

Vyberte región